Bali - Budapest

2010. december 22., szerda

Java 6: Yogyakarta, Kraton

Kraton. Vagyis a Yogya-i szultán palotája. A szultán és családja ma is a palota hátsó épületeiben él, ezért azt a részt naponta csak 2 órás nyitva tartásban lehet látogatni, amit természetesen lekéstünk. A palota nem igazán nyűgözött le minket, ismét meg kellett állapítanunk, hogy Indonézia inkább a természeti látványosságaiban erős, mint építészetében…

Kraton building

Az 5ezer rúpiás belépőért nemcsak az épületben sétálhattunk,Kraton hanem guideot is kaptunk, aki körbevezetett minket. Azt mesélte, hogy a palota plafonjára festett csillagot tartják Jáva észak-dél tengelyén vett közepének. A kis képen pedig a szultán jelvénye található.


Kraton guide

Kraton batikBatik-viselet a szultán lányának esküvőjén

Guide-unk miután körbevezetett minket, felajánlotta, hogy átkísér minket egy közeli batikműhelybe. batikMivel sem Solo-ban sem Yogyakarta-ban nem láttuk a batikolás folyamatát, örültünk a lehetőségnek.

Régen, állítólag ez a műhely a szultáni családnak készített batikokat (sokáig csak a szultán és családja számára volt elérhető a batikolt textil) manapság pedig batik festményeket készítenek és árulnak. Természetesen beleszerettem egy selyemre festett csodába. Némi alkudozás után meg is vettem. A fotón az immár tulajdonomat képező képpel és a művésszel pózolok.

batik-painting

Nincsenek megjegyzések: