Bali - Budapest

2010. október 31., vasárnap

Bule*

Érdekes a helyiek viszonya hozzánk. Délen teljesen megszokottak a fehér turisták, de északon néha meglepő a balinézek viselkedése.

Például volt már olyan, hogy három 7éves-forma kislány követett fél órán keresztül az áruházban. Máskor a boltban egyszer csak megkérdezte egy férfi, hogy “you are husband?” amivel gondolom hajadonságom felől érdeklődött. Motoron, 60-nál simán átkiabálnak, hogy How are you? és addig szólongatnak és jönnek mellettem, amíg válaszolok.

De volt már olyan vacsorám, ami egész óvodáscsoportnyi gyerek életét megbolygatta. Közelebb jöttek odakiáltották, hogy Hello turist**! vagy Good morning! és elszaladtak. Negyed óra után már nem futottak el, hanem letáboroztak az asztalunk mellett. Érdekes kulturális különbségre világított rá a pár szavas kis társalgásunk: az először a nevemet kérdezték meg, másodjára már nem kíméltek: hindu vagy muszlim? A válasz ugye a keresztény volt, ez annyira összezavarta őket, hogy rövid kupaktanács után felfüggesztették a beszélgetést velem és elszaladtak játszani.

*bule = fehér ember

**turist = szintén inkább fehér embert, mint turistát jelent

Nincsenek megjegyzések: